Duonos kelias

12/6/20231 min read

Kas yra kasdienis mūsų palydovas visą gyvenimą nuo gimimo iki pat mirties?

Ogi duona kasdieninė. Ne be reikalo yra sakoma: jeigu ant stalo nėra duonos, stalas yra tuščias.

3a, 3b ir 4 klasių mokiniai ir mokytojos, lapkričio 27 d., lankėsi Virbalio bendruomenės „Virbalio vartai“ Senųjų amatų centre, edukacinėje programoje „Duonos kelias“. Visi buvo sutikti duona ir druska. Čia mokiniai prisiliesite prie viso duonos gamybos proceso: nuo žemės dirbimo ir javų sėjos iki garuojančio kepalo ant stalo. Kartu spėliojo grūdų rūšis ir malė, kūreno krosnį, kiekvienas formavo savo duonelės kepalėlį ,šovė į krosnį ir dar šiltą parsivežė į namus. Tačiau čia dar ne viskas. Kol duonutė kepė, kiekvienas turėjo galimybę prisiliesti ir prie kitų amatų: austi grindų taką, senoviniu būdų lieti grabnyčią (žvakę), sukti virvutę, lipdyti iš molio, o kur dar galvosūkių kampelis. Bet ir čia dar ne viskas. Koks svečiavimasis be vaišių stalo, ant kurio mokinių laukė karšta žolelių arbata, duona, tikri kaimiški lašiniai, dešra ir skilandis, senoviškas mielinis pyragas, sviestas ir sūris su medaus pilnu koriu.